365 kvinnodagar…

Jag började skriva detta inlägg med tron om att Sverige inte behöver en internationell kvinnodag, och att i dagens mer jämställda situation så kan den väl ses mer som ett sätt att främja ojämställdheten om man är tvungen att ha en speciell dag för kvinnorna.

-Vi är ju redan så jämställda, eller? Jag raderade det inlägget och började om. Läser en kommentar på en blogg där personen skrivit att alla andra dagar är mansdagar. Måste säga att jag är förvånad och samtidigt lite fundersam på vad det är som gör att denna kvinna (antar att denna anonyma person är en kvinna) ser det så?

Är det en sådan bild många kvinnor har, och är ojämställdheten fortfarande så stor i Sverige?

Ja tyvärr kan det nog vara så till visst del, även om nu Sverige är ett av de länder som har flest kvinnor i arbetslivet (ca 80% jämfört med ca 86% män). Men ojämställdheten finns. Man kan finna statistik från JämO som visar att i börsnoterade företag är 286 av 291 vd:ar män!

Varför!?

Man kan också läsa att de mansdominerade yrkena har en högre medellön än de kvinnodominerade yrkena.

Återigen, varför!?

Att jämställdheten är ett hett debattämne råder det ingen tvekan om och det kommer idag bloggas löpmeter om detta intressanta ämne. Positivt då det kommer fram fler åsikter och infallsvinklar. Själv kan jag rekommendera er att läsa Mary X Jensen blogg om ”Är kvinnorna sina egna värsta fiender… ” mycket bra skrivet och formulerat jag tycker jag.

–Kvinnor! Fortsätt ta för Er i arbetslivet och det är bara Ni själva som kan sätta begränsningarna om ni ska ha en speciell dag, eller om ni ska ha 365 speciella dagar…


Lämna en kommentar

Filed under Tankar, Ur en pappas perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s